Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

17 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στη Βουλή

Προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προσφέρει από το 1988 και προγενέστερα ως ΟΓΑ από το 1961, ένα δίκτυ προστασίας στην αγροτική παραγωγή. Κατάφερε μέσα από την - σε γενικές γραμμές - επιτυχή λειτουργία του να καταξιωθεί στη συνείδηση των αγροτών, ενώ από το 2001, ανέλαβε και το έργο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Πρώτο μέλημα, επί χρόνια, απετέλεσε η οικονομική αυτοδυναμία του Οργανισμού. Προεκλογικά μάλιστα η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε, ότι θα εξυγίανε τα οικονομικά του Οργανισμού κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι υπερχρέωνε τον ΕΛΓΑ. Δυστυχώς, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, διαπιστώνουμε ότι .... ο ΕΛΓΑ δεν είναι απλώς υπερχρεωμένος, αλλά οδηγείται σε χρεοκοπία - κατάρρευση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας. Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, παίζοντας το ρουσφετολογικό και επικοινωνιακό της παιχνίδι, υποθηκεύει το μέλλον του. Τα μέτρα που εξήγγειλε υπέρ των αγροτών για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, είναι κυρίως αποζημιώσεις κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που θα κατανείμει στους αγρότες για κάλυψη ζημιών. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο διατείνονται ότι όλη η διαδικασία είναι νόμιμη, το δάνειο θα δοθεί από τις τράπεζες, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υφίσταται και ότι θα προχωρήσει στην αποζημίωση των αγροτών.

Οι αγρότες όμως ακόμη τελούν υπό σύγχυση και κανείς δεν τους εγγυάται το ποσόν, και το χρονικό διάστημα που θα περάσει ως την είσπραξη των χρημάτων τους. Επί πλέον κανείς δεν τους εγγυάται το μέλλον του ασφαλιστικού τους Οργανισμού, αλλά και τη συνέχεια της αγροτικής τους δραστηριότητας.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμεθα, με βάση το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, να προσέλθει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τις θέσεις ή αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της χορήγησης των αποζημιώσεων, να αναλύσει τον τρόπο που οι αποζημιώσεις θα δοθούν, σε ποιες περιοχές, σε ποιες καλλιέργειες, πώς θα εξασφαλιστεί η δίκαιη απόδοση των αποζημιώσεων, ποιο το χρονοδιάγραμμα χορήγησής τους και εν τέλει να ενημερώσει για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το μεγάλο πρόβλημα του χρέους του ΕΛΓΑ που διογκώνεται όλο και περισσότερο.

Οι Αιτούντες Βουλευτές - μέλη της Επιτροπής

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου