Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Η Δίκη του ΟΣΔΕ

Την ενημέρωση μας έστειλε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελ. Επ. Φθιώτιδας

Στο επίκεντρο οι "κακοδαιμονίες" του συστήματος γεωργικών επιδοτήσεων 26/02/2009

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων, του πρώην πρόεδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών κι Ελέγχου), Αθ. Σάγου, και του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχα, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο “η δίκη του ΟΣΔΕ” (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), δηλαδή του συστήματος διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι εκδικάζεται η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ), προσβάλλοντας ουσιαστικά το Μνημόνιο Συνεργασίας του 2003 με το οποίο ανατέθηκε απευθείας στην ΠΑΣΕΓΕΣ το έργο των αιτήσεων, δηλαδή η προεκτύπωση, η διανομή, η συγκέντρωση και η εισαγωγή τους στη μηχανογραφική βάση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, είναι πιθανόν την ... Παρασκευή να εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου.

Την Δευτέρα, τρίτη μέρα της δίκης, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο πρώην υπουργός Γεωργίας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Γ. Δρύς, επί της θητείας του οποίου υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΠΕΚΕΠΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως δήλωσε, έδωσε προφορική εντολή στον κ. Σάγο να υπογράψει ο τελευταίος το Μνημόνιο, ενώ υποστήριξε ότι η Ε.Ε. είχε λάβει γνώση του Μνημονίου και ήταν σύμφωνη με αυτό. Μάλιστα ο κ. Δρυς ανέφερε ότι δεν θα εμπιστευόταν ποτέ να δοθούν σε ιδιώτες οι χάρτες στους οποίους σημειώνονται τα αγροτεμάχια των παραγωγών που υποβάλλουν αίτηση.

Σε παρεμβάσεις του ο κ. Σάγος υποστήριξε ότι όταν υπέγραψε το Μνημόνιο δεν είχε την αρμοδιότητα του ΟΣΔΕ και ότι αυτήν την απέκτησε αργότερα, τον Ιούνιο του 2003.

Πάντως, εκτός από την πάγια θέση του ότι δεν φέρει ευθύνη για το Μνημόνιο, γιατί ήταν επιλογή του υπουργού, ο κ. Σάγος στρέφεται κατά της ΠΑΣΕΓΕΣ καταγγέλλοντας ότι επιβάλλει πλήρως τους όρους της για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Την κατηγορία αυτή έχει διατυπώσει και σε επιστολή του και προς τον πρώην υπουργό, Σ. Τσιτουρίδη, την οποία κατέθεσε στο Δικαστήριο. Στην ίδια επιστολή στρέφεται και κατά των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις αδυναμίες και τις κακοδαιμονίες του συστήματος ΟΣΔΕ.

Από την πλευρά της, η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει ότι είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο έργο, γι' αυτό μέχρι σήμερα της ανατίθεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη “γνωστή” διαδικασία.

Το ΟΣΔΕ 2009, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ανατέθηκε πάλι στην ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή του υπουργού Σ. Χατζηγάκη στις 9/2 και με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 10/2 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι η κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ έχει κοστίσει πρόστιμα στην Ελλάδα (από την Ε.Ε.) άνω του 1,1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και η απειλή της αρμόδιας Επιτρόπου για παρακράτηση του 10% των επιδοτήσεων, εφόσον δεν συμμορφωθεί η κυβέρνηση ως προς την επιταγή δημιουργίας ενός διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος.

Εφημερίδα ΑΥΓΗ - Φύλλο 26/2/2009 - Συντάκτης : Ζούντα Αντιγόνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου