Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΟΠΑΔ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Πληροφορίες: Αγαπητός Θανάσης τηλ. 6976281776 Γκλαρνέτατζης Νίκος τηλ. 6974029447

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΟΠΑΔ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που καταργήθηκε στην πράξη η όποια «δωρεάν» περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την αδυναμία του ΟΠΑΔ να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στους γιατρούς, που είναι συμβεβλημένοι μαζί του. Η επίθεση στο δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης δεν τελειώνει με τις προσωρινές συμφωνίες Κυβέρνησης και γιατρών.

Η αντιασφαλιστική επίθεση, οι ενοποιήσεις των ταμείων, οι ... ντιρεκτίβες της ΕΕ για περικοπές δαπανών και ακόμα μεγαλύτερες αντιασφαλιστικές ανατροπές είναι «εγγύηση» ότι ξανά –και ίσως σύντομα- οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ξαναβρεθούμε στην ανάγκη να πληρώσουμε από την τσέπη μας την περίθαλψη που δικαιούμαστε.

Ως μια πρώτη αντίδραση σ΄ αυτή την κατάσταση μερικές δεκάδες εκπαιδευτικοί καταλάβαμε σήμερα (24/2) –παραμονή της απεργίας της ΑΔΕΔΥ- το κτίριο του ΟΠΑΔ στη Θεσσαλονίκη. Ανταποκρινόμενοι/ες στο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Εκπαιδευτικών προχωρήσαμε σε μια πρώτη συμβολική κίνηση στον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, όπως αυτά της υγείας και της ασφάλισης.

Η κατάληψη έληξε χωρίς παρατράγουδα, παρά τις απειλές της αναπληρώτριας διευθύντριας ότι θα καλέσει την αστυνομία (!) για να μας «αποβάλει» από ένα χώρο, που συντηρείται από τις κρατήσεις του (πενιχρού) μισθού μας.


Υ.Γ. Η Ανοιχτή Συνέλευση Εκπαιδευτικών συνιστά μια προσπάθεια για άμεση ανασυγκρότηση και ένα συντονισμό όσων οργανωμένων ή ανένταχτων συναδέλφων/ισσών ασφυκτιούν από την αδράνεια των «επίσημων συνδικαλιστικών φορέων» απέναντι στην κοινωνική κρίση που διανύουμε. Μια κρίση, που όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα οξύνεται διαρκώς και περισσότερο. Στόχος είναι η ανάληψη και ο συντονισμός συγκεκριμένων δράσεων απέναντι στα εκπαιδευτικά, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα της συγκυρίας. Ως πρώτο τέτοια επιλέχτηκε η ασφάλιση και η υγεία ως κοινωνικά δικαιώματα (με αιχμή το θέμα του ΟΠΑΔ). Και ως πρώτη ευκαιρία δημόσιας δράσης της επιλέχτηκε η απεργία της 25 Φλεβάρη. Ενδεικτική των μορφών που θα θέλαμε να έχουν οι απαντήσεις του κινήματος μας, είναι η πρόταση μας για συμβολική κατάληψη του ΟΠΑΔ, στην οποία και προχωρήσαμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου