Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ελληνικές, ή εισαγωγής οι ελιές Π.Ο.Π.

Επερώτηση της Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελίας για τις βρώσιμες ελιές.

05/02/09
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τους κκ. Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ανάπτυξης


Θέμα: Υπό έκδοση Π.Δ. για εγχώρια μεταποίηση εισαγόμενων επιτραπέζιων ελαιών που θα προωθούνται με σήμανση «Ελληνικό ΠΟΠ Προϊόν».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα, που θα διευκολύνει την χρήση ελληνικού ονόματος σε ελιές τρίτων χωρών, με πραξικόπημα που επιχειρεί ομάδα συμφερόντων για την είσοδο στη χώρα βρώσιμων ελιών χύμα και ελληνοποίησης τους. Μόνη προϋπόθεση είναι να τυποποιηθούν και να συσκευαστούν στην Ελλάδα οι εισαγόμενοι καρποί της ελιάς.
Συγκεκριμένα, η επίμαχη διάταξη του Σχεδίου Π.Δ. «περί τυποποιήσεως, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών» έχει ως εξής: «Χώρα προέλευσης - καταγωγής: ......προϊόν στην παραγωγή του οποίου μεσολάβησαν δύο ή περισσότερες χώρες, κατάγεται από τη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία μεταποίηση ή ουσιαστική επεξεργασία, οικονομικά δικαιολογημένη, σε επιχείρηση εξοπλισμένη για το σκοπό αυτό και η οποία κατέληξε στην κατασκευή νέου προϊόντος ή ενός προϊόντος που αντιπροσωπεύει σημαντικό στάδιο παραγωγής».
Ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την αρνητική εξέλιξη αυτή είναι ανάστατοι και ισχυρίζονται ότι η παραπάνω διάταξη έχει υπαγορευτεί από μεγαλομεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς, συνδεόμενους με μεγάλες αλυσίδες διεθνών σούπερ μάρκετ που ενδιαφέρονται για προμήθεια ελιάς Καλαμών με χαμηλή τιμή και για πώληση με ακριβή τιμή ως ελληνικού ΠΟΠ προϊόντος.
Το υπό έκδοση Π.Δ. αποτελεί συνέχεια στην παραγωγή εκτεταμένων νέων ελαιώνων καλαματιανής ελιάς στην κοιλάδα του Νείλου, των νότιων και δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας (Τουρκία), της Τυνησίας και άλλων χωρών.
Να σημειωθεί ότι η επίμαχη παραπάνω διάταξη του Π.Δ. έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα και γράμμα του άρθρου 13, παρ. β, του κανονισμού ΕΟΚ 2081/92 που αφορά στην προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης: «Οι καταχωρημένες ονομασίες προέλευσης προστατεύονται από ... β) κάθε αντιποίηση, απομίμηση ή υπαινιγμό, ακόμη και αν αναφέρεται η πραγματική καταγωγή του προϊόντος...».
Είναι ευνόητο ότι αν υλοποιηθεί τελικά το Π.Δ. θα οδηγήσει στην οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς στην πατρίδα μας.
Επειδή:
• Το Προεδρικό Διάταγμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κοινοτικό κανονισμό 2081/92 και θα αποτελέσει την αρχή σε βάρος και άλλων ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ
• Αποτελεί καταστροφική απειλή ενάντια στα συμφέροντα των ελλαιοκαλλιεργητών στις περιοχές της Καλαμάτας, Άμφισσας, Χαλκιδικής και άλλων περιοχών της χώρας
• Τα εισαγόμενα προϊόντα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των τελικών καταναλωτών, αφού οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς






Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

• Ισχύουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες και αν ναι, πώς τεκμηριώνεται μια τέτοια απόφαση;
• Προτίθενται να σταματήσουν τώρα την έκδοση του Π.Δ. και να προωθήσουν εκείνα τα μέτρα άμεσης, αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των παραγωγών για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου;
• Με ποια μέτρα θα προστατεύσουν και θα προωθήσουν τα εγχώρια πιστοποιημένα προϊόντα που διασφαλίζουν εκτός των άλλων και την υγεία των καταναλωτών.


Η ερωτώσα βουλευτής


Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

2 σχόλια:

  1. Ζητάω συγνώμη για το άσχετο της ανάρτησης αλλά αξίζουν οι καλές ενέργειες του χώρου μας να αναδεικνύονται.Η FARMPRESS το έχει ήδη αναρτήσει και καλό θα είναι, όποιος μπορεί, να το διαδώσει επίσης.Αναφέρομαι στην Αγροτική Πύλη που λειτουργεί εδώ και κάποιες μέρες, ενέργεια η οποία ανήκει στο Νομάρχη Λάρισας και Γενικό Γραμματέα ΕΝΑΕ κ.Λουκά Κατσαρό.
    Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται, η Νομαρχία Λάρισας και πάλι, έχει ιστοσελίδα για εύρεση εργασίας στην Θεσσαλία.Όπως φαίνεται, όποιος ενδιαφέρεται για τους πολίτες του Νομού του μπορεί με ελάχιστο κόστος να προσφέρει πολλά.Μακάρι να ακολουθήσουνε και άλλες Νομαρχίες στα χνάρια του εν λόγω Νομάρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από αφηρημάδα........

    www.agrotes.larissa.gr

    ww.ergasialarissa.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή