Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ένα σχόλιο συναδέλφου που χρειάζεται απάντηση

Βάζουμε σε πιο κεντρική θέση ένα σχόλιο γιατί σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούμε, εμείς απλώς το προσυπογράφουμε.

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΕΦΕΤ είπε...

Το θέμα τελικά πιο είναι; Αν θα φτιάξουμε ένα δομημένο ελεγκτικό σύστημα με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (τελωνεία, νομαρχίες, γενικό Χημείο, ΕΦΕΤ κ.λ.π.), ή αν θα δώσουμε προτεραιότητα στην διασφάλιση των βιλαετίων που λυμαίνονται τον χώρο χρόνια τώρα.

Επιτέλους δηλαδή ας σοβαρευτούμε.
Υπάρχει χρόνια παθογένεια στο σύστημα.
Όποιος κλείνει τα μάτια σε αυτό το γεγονός, είτε εθελοτυφλεί, είτε είναι βολεμένος με την κατάσταση!
Ας γίνει αφορμή η υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ ώστε να ξεκινήσει διάλογος για να λυθεί ένα ΠΡΟΒΛΗΜΑ που σχετίζεται άμεσα με την υγεία όλων μας!!

17 σχόλια:

  1. Διορθώστε με σας παρακαλώ αν κάνω κάπου λάθος.Καταρχήν, η μεταφορά του ΕΦΕΤ ήτανε το 1ο βήμα που δείχνει μια αλλαγή ρότας.Σωστα μέχρι τώρα;Το 2ο βήμα προς αυτή τη ρότα ήτανε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής στον ΕΦΕΤ.Άρα οι Νομαρχίες στο κομμάτι της ζωικής παραγωγής ουσιαστικά καταργούνται.Σωστά μέχρι τώρα ή κάνω λάθος;Αν ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφερθούν και οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (Τελωνεία και Ποιοτικοί Έλεγχοι) τότε οι Νομαρχίες στο κομμάτι των τροφίμων και των ελέγχων ουσιαστικά καταργούνται και μεταφέρονται στον ΕΦΕΤ.Συνεπώς η μόνη κίνηση που απομένει (αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάτι περί αυτού, και κατά την γνώμη μου ούτε και πρόκειται) είναι η μεταφορά των αρμοδιοτ΄τητων του Γενικού Χημείου του Κράτους στον ΕΦΕΤ.Ας κάνουμε λίγο υπομονή και ίσως δούμε όντως να γίνονται πράξη το ολοκληρωμένο ελεγκτικό σύστημα να παίρνει σάρκα και οστά.Προσωπικά πιστεύω ότι το Γενικό Χημείο (Υπ.Οικονομικών) δεν υπάρχει ούτε 1% πιθανότητα να φύγει από εκεί για να πάει στο ΥΠΑΑΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι, να ξαναγίνουμε πάλι Υπουργείο σε όλη την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρει κανείς αν γινόταν έλεγχοι ΕΦΕΤ από τις Νομαρχίες, εγώ δεν έχω δει τέτοιο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης διενεργούν ελέγχους στα τελωνεία σε εισαγωγές/εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και σε βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων (πχ συσκευαστήρια φρούτων,χαλβαδοποιίες ταχινιού,κομποστοποιίες,βρώσιμων ελιών κλπ κλπ).Έλεγχοι ακριβώς όπως ο ΕΦΕΤ.Επίσης οι Δ/νσεις Κτηνιατρικής είχανε αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με τον ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις με προϊόντα ζωικής προέλευσης (πχ βιοτεχνίες κρεατοσκευασμάτων,κρεοπωλεία,τυροκομεία κλπ).Βεβαίως και γίνονταν έλεγχοι από τις Νομαρχίες.Εκεί ήτανε το πρόβλημα με την Βαβέλ των ελέγχων και της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι έλεγχοι στα Τελωνεία και στις εισαγωγές εξαγωγές δεν είναι έλεγχοι του ΕΦΕΤ. Είναι μόνιμοι έλεγχοι που σχετίζονται με την κατάταξη των προϊόντων , την καταλληλότητά τους μέσω μακροσκοπικών ελέγχων, την ζύγιση τους, την αναγραφή των απαραιτήτων στην συσκευασία και την καταλληλότητα των μεταφορικών μέσων.

    Ο ΕΦΕΤ κάνει τυχαίους ελέγχους χωρίς να επιβάλλεται κάποιο όριο ποσοστού στο πόσους κάνει και χωρίς να του επιβάλλεται να παρακολουθεί μόνιμα κάποια παραγωγική διαδικασία.

    Οι Νομαρχίες συνήθως δεν έχουν δυνατότητα άλλων ελέγχων εκτός των μακροσκοπικών.
    Δεν ξέρω τι γίνεται σε Αθηνά Πειραιά ή Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 8 χρόνια μετά τη λειτουργία του ΕΦΕΤ συζητάμε τι κάνει ο ένας ή ο άλλος;
    δείτε τις εκθέσεις της του FVO της SANCO, στα συμπεράσματα, θα δείτε τι παίζεται !
    Το "κράξιμο" το έφαγε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής για τα σφαγεία, ΣΥΚΕ, εφαρμογή προγραμμάτων Φυματίωσης-Βρουκέλλωσης κλπ (μη ξεχνάτε τα 50 άτομα με μελιταίο στο νοσοκομείο Καβάλας πρόσφατα από τη Θάσο και τα παιχνιδάκια του τοπικού νομάρχη)
    δηλαδή πρέπει να διαλυθεί ο ΕΦΕΤ και να υπαχθεί στο μη λειτουργικό, για διάφορες αιτίες σύστημα του ΥΠΑΑΤ ή όπως αλλιώς αυτό λέγεται ;

    http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=18322

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/01/2009_300170

    περίληψη με το προφίλ των υπηρεσιών της χώρας θα βρείτε εδώ:
    http://ec.europa.eu/food/fvo/country_profiles/CP_greece.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφε Ευήκοε
    Η μεροληπτικότητα δεν βοηθάει την συζήτηση.
    Αν αντέχεις την αλήθεια σου λέω ότι ο ΕΦΕΤ είναι ένας οργανιμός ανύπαρκτος στους ελέγχους.

    Τα διατροφικά σκάνδαλα το προηγούμενο διάσστημα ήταν συνεχή και ο ΕΦΕΤ είχε μόνιμα άγνοια.

    Οι κτηνίατροι έχουν να απολογηθούν για τα σφαγεία αν δεχθούμε αυτά που λές, ο ΕΦΕΤ για τί έχει να απολογηθεί;
    Κάνει περιστασιακά κάποιους ελάχιστους ελέγχους όπου του έρθει, ή όπου του πούνε χωρίς κανένα σύστημα, δηλαδή έχει στην ουσία όλη την αγορά ανεξέλεγκτη.

    Η κατάσταση που υπάρχει είναι οτι γίνονται ελέχιστοι έλεγχοι απο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα ο πολίτης να έχει ξεχάσει την ύπαρξή τους.
    Μόνο αν ένας στο εκκατομύριο φάει κάποιο πρόστιμο, θυμάται την ύπαρξή τους και αισθάνεται και σαν εξιλαστήριο θύμα κιόλας.

    Σε αυτήν την κατάσταση οδήγησε η άποψη οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν πρέπει να μπλοκάρουν την ανάπτυξη και τοποθέτησαν αυτόν τον οργανισμό στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Οπωσδήποτε οι συνάδελφοι του ΕΦΕΤ είναι πιο ωφελημένοι απο τους υπόλοιπους οικονομικά και δυσανασχετούν με την υπαγωγή τους σε Υπουργείο που δίνει λιγότερα στους συναδέλφους.
    Η λύση στο ατομικό πρόβλημα κάποιων υπαλήλων του ΕΦΕΤ που επιθυμούν να έχουν τον ρόλο του αφεντικού δεν αφορά ούτε την κοινωνία ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα.
    Δεν χειάζεται λοιπόν η μετάθεση των ευθυνών ούτε στους Κτηνίατρους ούτε στους υπαλλήλους του ΕΦΕΤ.
    Οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν δημιουργηθεί για να μην ελέγχουν και να χαιδεύουν τα οικονομικά συμφέροντα.
    Αν είναι κάτι να αλλάξει πρέπει η αλλαγή να τους συμπεςριλάβει όλους και να αρχίζει απο το σημείο που παράγεται το προϊόν μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1169,14€ μισθός και 399,94 € επίδομα + 8 κατά μέσο όρο εκτός έδρας είναι οι αστρονομικές αμοιβές με 25 χρόνια "ωρίμανση" στον ΕΦΕΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συνάδελφε @ 10:18 πμ, κάνε τον κόπο να διαβάσεις την έκθεση για το προφίλ των ελέγχων στη χώρα ή βάλε κάποιον να σου τη διαβάσει και μετά το συζητάμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και ένα "αιρετικό" κείμενο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2008 με αφορμή το ηλιέλαιο. Ο συντάκτης του κειμένου φαίνεται να είχε άμεση πληροφόρηση από "μέσα" του ΥΠΑΑΤ

    http://www.eksegersi.gr/keimena11/512/skiloi.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνάδελφοι λέτε ότι για όα φταίει το ΥΠΑΑΤ, νομίζω οτι κάνετε λάθος.
    Τι έλεγχους έπρεπε να κάνει ο ΕΦΕΤ και τι έκανε τελικά;
    Μην με παραπέμπετε σε βιβλιογραφία γιατί μπορώ κι εγώ να σας παραπέμψω σε γεγονότα και περιστατικά.
    Ο ΕΦΕΤ αρκετά χρόνια απο τα 8 που υπάρχει δεν λειτουργούσε ΚΑΘΟΛΟΥ.
    Χωρίς προσωπικό και χωρίς ενδιαφέρον για τις υποθέσεις του απλού κόσμου που αναζητούσε λύση για απλά προβλήματα όπως γιατί μυρίζει έτσι αυτό που έφαγε

    Αν νομίζουμε οτι κατηγορόντας ο ένας τον άλλον θα βγεί τίποτα κάνετε λάθος.

    Για τον ίδιοβ λόγο που δεν υπάρχουν επόπτες εργασίας για να μετρούν την ανασφάλιστη εργασία για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει έλεγχος στα τρόφιμα.

    Ανώνυμος 10:18

    ΥΓ. Συνάδελφε είδα οτι μεταφέρετε ένα επίδομα απο το Υπουργείο ανάπτυξης και γι αυτό υπέθεσα οτι θα είναι κάτι σημαντικό. Αν είναι τόσο που λές στο ΤΠΑΑΤ μπορεί να παρεις περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤέλH τέλH τέλH, κάλπικε ντουνιά σ' έμαθα εντέλει δε με ρίχνεις πια ...

    Κανονισμός 882/04 L191/19 Άρθρα 26 - 29 και Παραρτήματα IV έως VI, δε σας τα είπαν όλα οι συνδικαλιστές που ψηφίζετε για τα δευτεροβάθμια όργανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συνάδελφε καλύτερα κάνε αντιγραφή - επικόλληση
    αν δεν μπορείς βάλε μας ένα λίνκ
    αν ούτε και αυτό το μπορείς πες την διεύθυνσή σου να έρθουμε να τα διαβάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εδώ υπάρχουν όλοι οι κανονισμοί του "πακέτου" υγιεινής

    http://www.efet.gr/health.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. .......................
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
    Άρθρο 26
    Γενική αρχή
    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι επαρκείς οικονομικοί πόροι είναι διαθέσιμοι για την παροχή του απαραίτητου προσωπικού και άλλων
    πόρων για τη διεξαγωγή των επισήμων ελέγχων, με όλα τα μέσα που κρίνονται ενδεδειγμένα, συμπεριλαμβανομένης της γενικής φορολόγησης ή της καθιέρωσης τελών ή επιβαρύνσεων.
    Άρθρο 27
    Τέλη ή επιβαρύνσεις
    1. Τα κράτη μέλη μπορούν να εισπράττουν τέλη ή επιβαρύνσεις για την κάλυψη του κόστους των επισήμων ελέγχων.
    2. Ωστόσο, όσον αφορά τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο παράρτημα IV τμήμα Α και στο παράρτημα V τμήμα Α, τα κράτη μέλη
    εξασφαλίζουν την είσπραξη τέλους.
    3. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 4 και 6, τα τέλη που εισπράττονται για τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο παράρτημα IV τμήμα Α και στο παράρτημα V τμήμα Α, δεν πρέπει να
    είναι χαμηλότερα από τα κατώτατα επίπεδα που ορίζονται στο παράρτημα IV τμήμα Β και στο παράρτημα V τμήμα Β. Ωστόσο, για μεταβατική περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2008, όσον αφορά τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο παράρτημα IV τμήμα Α, τα κράτη μέλη μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα επίπεδα τελών που εφαρμόζονται επί του παρόντος σύμφωνα με την οδηγία 85/73/ΕΟΚ.
    Τα επίπεδα του παραρτήματος IV τμήμα Β και του παραρτήματος V τμήμα Β ενημερώνονται τουλάχιστον ανά διετία, με τη διαδικασία του
    άρθρου 62 παράγραφος 3, ιδίως προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός.
    4. Τα τέλη που εισπράττονται για τους σκοπούς των επισήμων ελέγχων σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή 2:
    α) δεν πρέπει να είναι υψηλότερα από τις δαπάνες των οικείων αρμόδιων αρχών για τα στοιχεία που σημειώνονται στο παράρτημα VI
    και β) μπορούν να καθορίζονται κατ’ αποκοπή βάσει των δαπανών των αρμόδιων αρχών κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου ή, ανάλογα με την περίπτωση, στο επίπεδο που ορίζεται στο
    παράρτημα IV τμήμα Β ή στο παράρτημα V τμήμα Β.
    ................................
    ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΓΙ ΑΥΤΟ "ΚΑΤΈΒΑΣΕ ΤΟΝ Κ.882 ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνάδελφε δεν μας βάζεις αυτό που έχει ενδιαφέρον να το διαβάσουμε κιόλας;

    Πες το με δικά σου λόγια αν δεν μπορείς.

    Αυτό που έβαλες αν το χαρακτηρίσω επιεικώς δεν λέει απολύτως τίποτα .

    Διάβασε καλύτερα ο ίδιος προσεκτικά αυτό που προτείνεις και γράψε την περίληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συνάδελφε είναι άσχημο να παίζω τον ρόλο του διαιτητή.
    Μια μικρή ειρωνεία μπορεί να φέρει μια μεγαλύτερη και στο τέλος την λεκτική αντιπαράθεση.
    Κάνω μια έκκληση προς όλους.
    Ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε θετικοί στην συζήτηση που αναπτύσσεται και να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα και όχι χαρακτηρισμούς.
    Τα επιχειρήματα αναπτύσσουν την συζήτηση ενώ οι χαρακτηρισμοί την σταματάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή