Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποιούν οι αγρότες της Κρήτης

Απο Ζούγκλα
Η παραπάνω ιστοσελίδα έχει και ζωντανή κάμερα.
Έκρυθμη η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έχουν αποβιβαστεί περίπου 1.000 αγρότες από την Κρήτη με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Οι αγρότες, έχουν ανέβει πάνω στα τρακτέρ και δείχνουν αποφασισμένοι να περάσουν ανάμεσα από τις κλούβες των ΜΑΤ που είναι παραταγμένες στο λιμάνι και να φτάσουν μέχρι την πλατεία Βάθη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά την απαγόρευση της Αστυνομίας. Ωστόσο, είναι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, αφού είναι κλειστές οι πύλες εξόδου.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας των αγροτών με τους επικεφαλείς των ΜΑΤ, παρουσία του εισαγγελέα, καθώς ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει ρητά την διέλευση τέτοιου τύπου οχημάτων στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ...συναντηθεί με τους αγρότες και εάν οι τελευταίοι δεν θα μπορέσουν να πάνε στο υπουργείο πεζή θα μεταβεί εκείνος στο λιμάνι για να συναντηθεί με το συντονιστικό τους όργανο.

Πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το «Λατώ», που μετέφερε 230 αγρότες και ακολούθησε το «Φαιστός Παλλάς»… φορτωμένο με 720 αγρότες, 56 τρακτέρ και 137 αγροτικά αυτοκίνητα. Πριν λίγο έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά και το «Κρήτη 1», όπου επιβαίνουν 130 αγρότες, 9 τρακτέρ και 14 αγροτικά αυτοκίνητα.

Οι αγρότες που έρχονται από τα Χανιά, το Ηράκλειο, αλλά και το Λασίθι, κρατούν μαύρες σημαίες, πανό, καθώς και ελαιόδεντρα.

Ένταση επικράτησε το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου, όταν παρενέβη εισαγγελέας για να μην επιτραπεί η είσοδος των τρακτέρ στα πλοίο. Τελικά, ύστερα από 4 ώρες διαπραγματεύσεων, ο εισαγγελέας έδωσε το «πράσινο» φως. Οι αγρότες επιβιβάστηκαν μαζί με τα οχήματα τους και αναχώρησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με μιάμισι ώρα καθυστέρηση, για την Αθήνα.

Σκοπός των αγροτών από την Κρήτη είναι να παρατάξουν τα τρακτέρ τους έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην πλατεία Βάθη, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον Σωτήρη Χατζηγάκη και υπόσχονται στα ΜΜΕ πλάνα και φωτογραφίες που θα μείνουν στην ιστορία... Θυμίζουμε βέβαια, ότι ο ίδιος ο υπουργός δεν θα βρίσκεται στην Αχαρνών, καθώς σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα έχει κρίσιμη συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο κ. Μποέλ.

Έκκληση απηύθυνε νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης να μη μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ώστε να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα».

Στο μεταξύ, την απόφαση να αποχωρήσουν από το μπλόκο στο Πλατάνι έλαβαν οι αγρότες των Χανίων. Ωστόσο, σήμερα θα αποκλείσουν για μία ακόμη φορά τις δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες της πόλης.

Αποχωρούν και οι αγρότες της Νίκαιας

Στις 10 σήμερα το πρωί θα αποχωρήσουν και οι αγρότες της Νίκαιας στη Λάρισα, μετά τη χθεσινή απόφαση τους για αναστολή των κινητοποιήσεων τους.

Στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, που αποτελεί πλέον το μοναδικό μπλόκο σε όλη τη χώρα, πέρα από την Κρήτη, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όταν και θα συσκεφτούν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.


Απο Ναυτεμπορική
Πορεία με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας αποφάσισε πριν από λίγη ώρα το συντονιστικό των αγροτών της Κρήτης. Οι αγρότες έφθασαν νωρίς το πρωΐ με τα πρώτα πλοία από τη μεγαλόνησο. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Βήμα on line
Κανονικά αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα, μαζί με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες της Κρήτης, παρά την παρέμβαση εισαγγελέα. Οι αγρότες προτίθενται να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμπόδια στην κυκλοφορία των τρακτέρ στους δρόμους της Αθήνας θέτει η τροχαία.

Οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από Λασίθι και Ηράκλειο, αναμένεται να φτάσουν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες της Κρήτης, συνοδεία βουλευτών όλων των κομμάτων.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του εισαγγελέα να αποτραπεί η είσοδος των αγροτικών οχημάτων στο πλοίο. Ο Εισαγγελέας ενημέρωσε τους αγρότες ότι η κίνηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων είναι παράνομη.

Αν και αρχικά επετράπη η είσοδος μόνο σε φορτηγά και όχι σε τρακτέρ στα πλοία, στη συνέχεια τα τρακτέρ επιβιβάστηκαν κανονικά.

Οι αγρότες, οι οποίοι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διαμαρτύρονται για το ύψος των αποζημιώσεων που τους αναλογεί από το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζουν πολύ μικρό.

Ωστόσο, η Τροχαία δεν αποκλέίεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικαλεστεί το νόμο που απαγορεύει την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων και των οχημάτων που κινούνται με ταχύτητες κάτω από 50χλμ./ώρα στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να εμποδίσουν πορεία των αγροτικών οχημάτων στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης ζήτησε από τους Κρητικούς αγρότες να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας, όπως είπε, «οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης απηύθυνε έκκληση στους αγρότες της Κρήτης να μη μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, καθώς -όπως είπε- η παρουσία αγροτικών οχημάτων και τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ο κ. Χατζηγάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με την αρμόδια επίτροπο Μάριον Φίσερ Μπόελ. Στην ατζέντα βρίσκεται το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες.

Παραμένει το μπλόκο στον Προμαχώνα

Στο μέτωπο των μπλόκων, κλειστός από τα τρακτέρ των αγροτών παραμένει για 14η ημέρα ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας.

Οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν συντεταγμένα τη Δευτέρα στις 10.00 το πρωί, δίνοντας «ραντεβού» στον «αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ», στις 15 Μαρτίου. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την ώρα της αποχώρησης τους.

Οι αγρότες από τα Χανιά διέκοψαν το απόγευμα της Κυριακής τον αποκλεισμό του εθνικού οδικού δικτύου στη θέση «Πλατάνι», ενώ το μεσημέρι της Κυριακής τερματίστηκε το μπλόκο στην περιοχή των Λινοπεραμάτων του Ηρακλείου. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου