Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Προτάσεις παγκρήτιου κτηνοτροφικού κινήματος για την βιωσιμότητα της ντόπιας κτηνοτροφίας .

Ενώνονται οι Κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Στην παγκρήτια σύσκεψη που έγινε στα Ανώγεια του Ρεθύμνου οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν και στο κείμενο που θα παρουσιασουν στη συνάντηση που θα έχουν με τον κ . Μιχάλη Παππαδόπουλο . Προτάσεις παγκρήτιου κτηνοτροφικού κινήματος για την βιωσιμότητα της ντόπιας κτηνοτροφίας στην συνάντηση του Υπ.Α.Α&Τ με τον Υφυπουργό κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο την Τετάρτη (11/2/2009)

1) Αναθεώρηση της Κ.Α.Π με την δυνατότητα στα κράτη μέλη να εγγυώνται κατώτερες τιμές ασφαλείας στα προϊόντα που πλήττονται από την δράση των καρτέλ και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
2) Εφαρμογή προγράμματος εκτατικοποίησης της αιγοπροβατοτροφίας της .... Κρήτης – Πλήρης αποδέσμευση των επιδοτήσεων από τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου με στόχο την άμεση μείωση του ζωικού πληθυσμού .
3) Θεσμικό πλαίσιο για ίδρυση Ομάδων Παραγωγών στην συμβατική κτηνοτροφία και ενίσχυση αυτών.
4) Ειδικά κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών σε νησιωτικές περιοχές για λόγους επάρκειας , χαμηλού κόστους και ποιότητας .
5) Eπιστροφή Φ.Π.Α στο 15% για τα κτηνοτροφικά προϊόντα των νησιωτικών περιοχών λόγω ιδιαιτεροτήτων κόστους παραγωγής και αθέμιτου ανταγωνισμού.
6) Ίδρυση κέντρου γενετικής βελτίωσης στη σχολή Ασωμάτων-Ίδρυση σχολής κρέατος και εκδοροσφαγέων στο Ηράκλειο -Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Κρήτης .
7) Εκπόνηση για την Κρήτη σχεδίων βελτίωσης μεσαίου τύπου στα 100.000€ με τους όρους των μικρών “express” σχεδίων - Ατοκη χρηματοδότηση στο 100% του προϋπολογισμού όλων των σχεδίων βελτίωσης .
8) Απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων και χρηματοδότηση του κόστους από το Υ.Α.Α&Τ. -Διευθέτηση των αδιεξόδων που προκύπτουν λόγω, α) του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, β) των Νατούρα περιοχών (χαρακτηρισμένος όλος ο ορεινός όγκος ) και γ) των διάσπαρτων αρχαιολογικών ευρημάτων.
9) Εθνικό πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των αιγοπροβατοτροφικών εγκαταστάσεων στα πρότυπα της Ιταλίας με μέγιστη συμμετοχή κτηνοτρόφου στα (χίλια) 1.000€ - Ενισχυμένα κίνητρα για εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικών μορφών ηλεκτρικής ενέργειας σε απόμακρες περιοχές .
10) Χρηματοδότηση και προώθηση φακέλων για την αναγνώριση όλων των παραδοσιακών τυριών της Κρήτης και του αιγοπρόβειου κρέατος ως ΠΟΠ και Π.Γ.Ε
11) 'Αμεση εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος από τον ΕΛΟΓΑΚ. – Εξέλιξη του ΕΦΕΤ ως ενιαίου και αποκλειστικού φορέα για τον έλεγχο της αγοράς των τροφίμων σε συνδυασμό με τη μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή.- Επέκταση των ελέγχων για την προέλευση του κρέατος και στους χώρους μαζικής εστίασης.
12) Δημοσιοποίηση και αξιοποίηση της μελέτης “Ζέρβα” για την βιωσιμότητα της Κρητικής αιγοπροβατοτροφίας.

Οι Σύλλογοι Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομών, 1) Ηρακλείου, 2) Χανίων, 3) Ρεθύμνου, 4) Λασιθίου, 5) επαρχίας Αμαρίου και 6) Δήμου Ανωγείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου