Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Αλληλεγγύη στους αγρότες

thumb_phasma_epeisodia_peiraias019Απο την εφημερίδα Εργατική Αριστερά
Ενάντια σε κυβέρνηση, Ε.Ε., νεοφιλελευθερισμό

Οι αγρότες είναι θύματα της νεο-φιλελεύθερης αγοράς.
Γι αυτό κινητοποιούνται παράλληλα με τη νεολαία και τους εργαζόμενους.

Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης συμπαράστασης στα μπλόκα των αγροτών που εκφράστηκε αυτή τη φορά από τους άλλους εργαζόμενους.
Αντίθετα, ο «κοινωνικός αυτοματισμός» δεν δείχνει να «περνάει». Για παράδειγμα, παρά τα διαβήματα του βουλγαρικού κράτους προς την Ε.Ε. για να ελευθερωθούν τα τελωνεία και οι δρόμοι της Β. Ελλάδας από τα τρακτέρ, οι Βούλγαροι αγρότες επισκέφθηκαν το μπλόκο των Ελλήνων αγροτών για συμπαράσταση, αφού έχουν τα ίδια προβλήματα.
Το 2013 λήγει η περίοδος των ενισχύσεων (επιδοτήσεων) από την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, ο τρόπος επιδότησης έχει αλλάξει και στη θέση των παραγομένων αγροτικών προϊόντων ενισχύονται πλέον τα στρέμματα γης. Είναι μια εξέλιξη που αποφάσισε η Ε.Ε., ώστε να εξαφανιστούν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, αφήνοντας τη γη τους στους σύγχρονους μεγαλο-τσιφλικάδες.
Οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, μέσω της ΚΑΠ, συνδέονταν άρρηκτα με τις ποσοστώσεις. Αυτό σημαίνει ότι επιδοτήθηκαν καλλιέργειες για να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αμπελιών και των ελαιόδεντρων, που κανείς πια δεν επιτρέπεται να φυτεύσει.

Από την αυτάρκεια σε δημητριακά που παρουσίαζε η Ελλάδα το 1957, σήμερα χρειάζεται να πληρώνουμε κάθε ..... χρόνο 100 εκ. € για εισαγωγές. Ζάχαρη (από τεύτλα), καπνός και βιομηχανική ντομάτα σταμάτησαν, λόγω συμφωνιών των κυβερνήσεων Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα με το εύκρατο κλίμα, εισάγουμε κρεμμύδια, λεμόνια, πορτοκάλια, φιστίκια… Αιγίνης, φασολάκια, σταφύλια!

Ο κύκλος της αγροτικής παραγωγής, «από το χωράφι ως το ράφι», εμπλέκει όλα τα δηλητηριώδη κυκλώματα της αγοράς. Σε κάθε στάδιο, οι αγροβιομηχανίες ξεζουμίζουν αγρότες και καταναλωτές, αποκομίζοντας τρελά κέρδη.
Η διάλυση και η ποδηγέτηση των μεγάλων συνεταιρισμών από τα κόμματα εξουσίας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) συνεισέφερε στη χειροτέρευση της κατάστασης. Εξατομικοποιημένοι οι μικροί αγρότες βρέθηκαν πιο ευάλωτοι στο πιάτο των αγροβιομηχανιών.
Η έλλειψη αγροτικού σχεδιασμού από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν αποτελεί ανικανότητα, αδιαφορία ή υποταγή στο «κράτος των Βρυξελλών» ή/και τον ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου). Πρόκειται για σχεδιασμένη επιλογή. Εξασφαλίζουν αμύθητα κέρδη (για παράδειγμα ο Βγενόπουλος με τη Vivartia) οι ιδιοκτήτες των εκκοκκιστηρίων βάμβακος κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι τα 500 εκ. € του «πακέτου» Χατζηγάκη ήταν ήδη ποσά του προϋπολογισμού, που έπρεπε να πάρουν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ (οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων).
Για τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών (μεγαλύτερη επιστροφή Φ.Π.Α., επιστροφή του ειδικού φόρου από το πετρέλαιο, πάγωμα των τόκων των δανείων, έλεγχος των καρτέλ κλπ), που θα είχαν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους και την παραγωγή (αλλά και στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές) η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα «διάλογο» ακόμα!

Αν δεν επαναπροσανατολιστεί η παραγωγή – διακίνηση – μεταποίηση – τυποποίηση – διάθεση των προϊόντων προς τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι προς τα κέρδη των αγροβιομηχανιών, αν δεν κινητοποιηθούν οι μικροί αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία εναντίον της ασύδοτης αγοράς, βελτίωση δεν θα δούμε. Δεν υπάρχουν «έξυπνες» λύσεις, αλλά σκληρές επιλογές και απόφαση δυναμικών αγώνων!

Κατερίνα Γιαννούλια,
Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου