Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ποια προϊόντα αποζημιώνονται με τα 425 εκατ. €

Καθορίστηκαν με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και Γιάννη Παπαθανασίου οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των έκτακτων, κατ΄ εξαίρεση, αποζημιώσεων που θα χορηγηθούν στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο του κυβερνητικού «πακέτου» των 500 εκατ. ευρώ.

Με βάση την υπουργική απόφαση, από τον ΕΛΓΑ θα χορηγηθούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ για :

• Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς, κερασιάς, βερικοκιάς (ποικιλίας Μπεμπέκου) συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς και μηλιάς όλης της χώρας, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο

• Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες σπαραγγιών όλης της χώρας, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

• Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και από εντομολογικές προσβολές και ιώσεις, που προκαλούνται από τον βρίπα, σε καλλιέργειες καπνών ανατολικού τύπου όλης της χώρας.

• Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από ασθένειες και εντομολογικές προσβολές στις καλλιέργειες καλοκαιρινής πατάτας του Δήμου Νευροκοπίου Νομού Δράμας, του Δήμου Εξαπλατάνου Νομού Πέλλας, του Δήμου Γουμένισσας και της Κοινότητας Λιβαδιών Νομού Κιλκίς και των Νομών Φλώρινας και Κοζάνης, καθώς και για την καλλιεργητική περίοδο 2006 του Δημοτικού Διαμερίσματος Χρυσοβίτσας του Δήμου Εγνατίας του Νομού Ιωαννίνων.

• Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής και της ποιοτικής υποβάθμισης της παραγωγής βαμβακιού όλης της χώρας, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη της καλλιεργητική περίοδο.

• Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008-2009 ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς όλης της χώρας, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

• Την κατ’ εξαίρεση και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής και της ποιοτικής υποβάθμισης της παραγωγής χειμερινών και θερινών σιτηρών όλης της χώρας, που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την εφαρμογή της απόφασης αυτής, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ θα ανέλθει κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 425.000.000,00 ευρώ και θα καλυφθεί από δάνειο που θα συνάψει ο ΕΛΓΑ με Τράπεζες, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου