Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

Έφταιγε "Ο κακός μας ο καιρός" και εξαφανίστηκαν οι παροχές για τους αγρότες

Οι Δηλώσεις του Υπουργού, η απάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, και τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτ. Χατζηγάκη μετά την συνάντηση με την Επίτροπο της Ε.Ε. κα Marion Fischer Boel

«Είχα μια εποικοδομητική συνεργασία με την Επίτροπο κα Marion Fischer Boel. Την ενημέρωσα για το πραγματικό ύψος των ζημιών που υπέστη η αγροτική μας παραγωγή μας το 2008 και για την απόλυτη νομιμότητα των ενεργειών μας.

Επανέλαβα ότι πρόκειται για αποζημιώσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος -σημειώνω- έχει τύχει της έγκρισής της Ε.Ε.

Αυτή άλλωστε η πρακτική ακολουθείται σ΄ όλα τα κράτη μέλη.

Συζητήσαμε ακόμη και γενικότερα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό μας τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό και για λόγους πλήρους διαφάνειας και σε επίδειξη καλής θέλησης θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Επιτροπή δίνοντας ... πλείονες πληροφορίες.

Διαβεβαιώνω για μια ακόμη φορά τους αγρότες μας ότι οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».


Με ανακοίνωση της η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά τις δηλώσεις αυτές αναφέρει

«Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο Γεωργίας, κα Mariann Fischer Boel, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το ύψος των αποζημιώσεων, που κάθε χρόνο εισπράττουν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ» διαπίστωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συνεδρίασε σήμερα (5/2) στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, τονίζεται πως «Η ΠΑΣΕΓΕΣ έγκαιρα, πολύ πριν από τις κινητοποιήσεις, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2008, στη Γενική της Συνέλευση, είχε επισημάνει την επερχόμενη κρίση και γι' αυτό κατέθεσε συγκεκριμένο «πακέτο» άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των αγροτών από την κρίση, αλλά και μεσοπρόθεσμων μέτρων, για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.

Και δυστυχώς παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, από πλευράς κυβέρνησης δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα μέτρο πολιτικής».

Καταλήγοντας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και όλους όσοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, τώρα μάλιστα, που η ένταση υποχώρησε, να κάνουν επιτέλους, έναν ευρύτατο διάλογο για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, καθώς και των νέων αγροτών.

Η Ευρωπαική ένωση βέβαια δεν πείστηκε και ζητάει επιπλέον πληροφορίες για να βγάλει το δικό της πόρισμα.

Συμπληρωματικά στοιχεία περιμένει η Κομισιόν
«Εποικοδομητική», πάντως, χαρακτήρισε τη συνάντηση του υπουργού με την Επίτροπο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, κ. Μάικλ Μαν.
Ειδικότερα, ο κ. Μαν ανέφερε ότι «η Επιτροπή σήμερα έλαβε λεπτομερή στοιχεία από τον Έλληνα υπουργό για το πακέτο ενίσχυσης προς τους Έλληνες αγρότες» και υπογράμμισε πως «η Επιτροπή αναμένει συμπληρωματικά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές, τα οποία θα εξετάσει και θα αποφανθεί για το είδος των ενισχύσεων».
Στις 23 Φεβρουαρίου «κρίνεται» το ΟΣΔΕ της χώρας μας
Ο κ. Μαν δήλωσε ότι η Επίτροπος Μποέλ ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό για την πρόθεση της Επιτροπής να στείλει στις 23 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία «θα εξετάσει τη λειτουργικότητα του ολοκληρωμένου συστήματος αγροτικών ελέγχων της χώρας μας».

3 σχόλια:

 1. Καλημέρα σε όλους.Για να δούμε σε τι αντιφάσεις πέφτουνε όσοι προσπαθούνε να μηδενίζουνε τα πάντα.Καταρχήν ένα σχόλιο για τον τίτλο.Οι παροχές δεν εξαφανίστηκαν,αλλά παραμένουν.Δεν αναφέρεται σε κανένα ρεπορτάζ ότι δεν θα δοθούν τα χρήματα.Βέβαια ορισμένοι (βλ. ΠΑΣΕΓΕΣ,geoponosnet κλπ)αναφέρονται σε αποζημιώσεις......Ω της ματαιοπονίας!Τα χρήματα μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούνε να δοθούνε κεκαλυμμένα λόγω του γεγονότος ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει τις απευθείας επιδοτήσεις στους αγρότες.Έχει κανείς αμφιβολία ότι ο υπουργός δεν χειρίστηκε μια χαρά το θέμα;Άαχετα αν ορισμένα ΜΜΕ και τα τσιράκια τους προσπαθούνε να το ρίξουν στο φιλότιμο και μιλάνε περί προστίμων και λεφτά από την τσέπη των φορολογούμενων που πληρώνουν τα πρόστιμα των αγροτών.Ματαιοπονείτε κύριοι.Σαφώς βέβαια και δεν πρόκειται αυτή η κίνηση των ενισχύσεων των αγροτών για εμπεριστατωμένη αγροτική πολιτική.Εκεί πρέπει κάποτε να δούμε να γίνονται πράξη τα μεγαλεπίβολα λόγια όλων των υπουργών μας γεωργίας.
  Μία ερώτηση για τους συναδέλφους.Μήπως ξέρει κανείς στα σχέδια βελτίωσης γιατί τα γαλλικά προβατάκια πριμοδοτούνται περισσότερο από τα ελληνικά;Μήπως επειδή είναι ράτσας;Ή μήπως υπάρχουνε άλλοι λόγοι;Και ποιοι φτιάξανε τα σχέδια βελτίωσης του Γ' ΚΠΣ;
  Απλά ρωτάω για να μπούμε επί της ουσίας των προβλημάτων και να μην πυροβολάμε στον αέρα για εντυπώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα συνάδελφε
  α) Για να ξέρουμε αν οι παροχές εξαφανίστηκαν, ή όχι θα πρέπει να μάθουμε αν οι αποζημιώσεις θα είναι ξεχωριστές απο τα 460 εκ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί και δίνονται κάθε χρόνο απο τον ΕΛΓΑ.
  β)Γράφουμε για αποζημιώσεις λόγω καιρικών συνθηκών γιατί έτσι τις αναφέρει ο υπουργός στο Δελτίο Τύπου
  γ)Κεκαλυμμένα χρήματα δεν μπορούν να δοθούν γιατί οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν γίνει θέμα των ειδήσεων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά.

  Αν εσύ νομίζεις ότι μπορεί να κρατηθεί μυστικό κάτι που το ξέρουν εκατομμυρία Ευρωπαίων είναι δικαίωμα σου, αλλά δεν θα ήθελα να κατηγορούνται για την αποτυχία αυτοί (μαζί με αυτούς και το geoponet)που λένε τα αυτονόητα.

  Δεν μπορεί δηλαδή ο υπουργός άλλα να λέει δημόσια στα ΜΜΕ και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή ένωση άλλα και να κατηγορεί στην συνέχεια , ότι κάποιοι διέρρευσαν το μυστικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα δεν είπα ότι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν.Ένα θέατρο σκιών είναι και το γνωρίζουν όλοι.Προφανώς το "κεκαλυμμένα" είναι σχήμα λόγου. Εξάλλου από όσο ενημερώνομαι με τον ίδιο τρόπο (βλ "αποζημιώσεις") δίνονται και οι έκτακτες ενισχύσεις και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

  Τώρα να σου απαντήσω σχετικά ότι τα λεφτά ήτανε είναι ήδη προϋπολογισμένα από τον ΕΛΓΑ να δωθούνε.Δεν ξέρω αν έχεις σχέση με γεωργούς αλλά εγώ θα σου πω ότι είμαι και συνάδελφος αλλά και συνάμμα γεωργός.Και θα σου απαντήσω και ας μην με πιστεύεις.Λεφτά λόγω καιρικών συνθηκών ήτανε να δωθούνε μόνο στο βαμβάκι.Το τονίζω ΜΟΝΟ στο ΒΑΜΒΑΚΙ λόγω των βροχοπτώσεων και λόγω της ζημιάς σε κάποιες περιοχές από το ρόδινο σκουλήκι, γι' αυτό εξάλλου και κάναμε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχα η αποζημίωση θα κυμαινότανε στα 6-12€/στρ με ζημιά 35%.Όποιος θέλει το δέχεται.Από εκεί και μετά ούτε το ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ούτε τα ΣΙΤΗΡΑ ούτε οι ΕΛΙΕΣ ούτε τα ΔΕΝΔΡΟΕΙΔΗ και κυρίως τα πυρηνόκαρπα είχανε ζημιά.Και αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανένας ρωτώντας οποιοδήποτε αγρότη φίλο γνωρίζει με αυτές τις καλλιέργειες.Συνεπώς για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα ελπίζω κάποια στιγμή, η μόνη κοροϊδία βρίσκεται στο βαμβάκι όπου από τα 45€/στρ τα 10€ ήτανε προγραμματισμένο να δοθούνε.Ελπίζω να κατατόπισα κανέναν.
  Το ερώτημα παραμένει πάντως αναπάντητο σχετικα με τα Γαλλικά προβατάκια.Περιμένω κάποια απάντηση από κάποιον που γνωρίζει.Γιατι πολιτική γίνεται στηρίζοντας τα τοπικά προϊοντα και όχι τα Γαλλικά.Όπως καταλαβαίνετε η ΠΟΠ Φετούλα μας ως επί των πλείστων παράγεται από Γαλλικά προβατάκια και αν κάποια στιγμή τεθεί θέμα προέλευσης φέτας ΠΟΠ με αυτό το επιχείρημα στο μέλλον τότε να δούμε σε ποιον υπουργίσκο θα πέσει το βάρος.Και πάλι όμως θα μας διαφεύγει ποιος πραγματικά θα είναι ο υπαίτιος.Αυτά είναι τα θέματα ουσίας κύριοι και όχι με τα life style θεματάκια που μας πασάρουνε τα ανεξάρτητά μας κανάλια και εμείς τα αναμεταδίδουμε χωρίς σκέψη αριστερά και δεξιά........

  ΑπάντησηΔιαγραφή