Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΓ για τους Νέους Αγρότες

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΟΣΓ
Δελτίο Τύπου
Η Π.Ο.Σ.Γ. ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ.
Η προκήρυξη του μέτρου για την Εγκατάσταση των Νέων Αγροτών προβλέπει την από 16/2 υποβολή φακέλων υποψηφιότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα υποβολής φακέλου, διότι βασικό έγγραφο του φακέλου υποψηφιότητας είναι το έντυπο της ενιαίας ενίσχυσης του υποψηφίου (ΟΣΔΕ).

Γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι που ήδη διαθέτουν - έχουν κάνει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης;
Πολύ απλά γιατί όλες οι προηγούμενες προκηρύξεις του μέτρου στηριζόταν στην φιλοσοφία ότι ο υποψήφιος ξεκίναγε με την προκήρυξη να δημιουργεί την περιουσία του και ακολούθως έκανε την αίτηση.Μπορεί σήμερα να κάνει κάποιος αίτηση Ενιαίας ενίσχυσης; Η απάντηση είναι όχι. Το Σύστημα είναι ... κλειστό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προβλέπεται να ανοίξει από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου. Θα μπορεί να πάρει ο υποψήφιος την Δήλωση Ενιαίας ενίσχυσης του επικυρωμένη μέσα σε αυτό το διάστημα; Η απάντηση είναι πάλι όχι. Μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα συνήθως 3-4 μηνών αφού κλείσει το σύστημα (31/5), μέχρι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγξει, να ζητήσει συμπληρώσεις είτε διορθώσεις στις αρχικές δηλώσεις ώστε να δώσει την επικυρωμένη δήλωση ΟΣΔΕ. Επιπροσθέτως για να συμβούν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει ανάδοχος του έργου (ΟΣΔΕ) για το 2009 που μέχρι στιγμή δεν υπάρχει. Επομένως το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση για να μπορέσουν οι υποψήφιοι να υποβάλουν αίτηση Ενιαίας ενίσχυσης.Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, η προκήρυξη των Νέων Αγροτών είναι μόνο στα χαρτιά. Έχουν συμπληρωθεί ήδη 3 χρόνια από την τελευταία προκήρυξη και προκήρυξη νέα δεν υπάρχει επί της ουσίας.

Τι πρέπει να γίνει;
Είναι απλό: να δοθεί κατά παρέκκλιση η δυνατότητα στους υποψήφιους νέους αγρότες να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας χωρίς έντυπο Ενιαίας Ενίσχυσης, με την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση μόλις ανοίξει το σύστημα και να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο μόλις τους χορηγηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή η δυνατότητα δίδεται στην ΚΥΑ (άρθρο 5 παρ.3): «είναι δυνατόν με την σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξαιρούνται προσωρινά της υποχρέωσης προηγούμενης εγγραφής στο ΟΣΔΕ κατηγορίες υποψηφίων». Είναι προφανές ότι για την πρώτη προκήρυξη του μέτρου και με κλειστό το σύστημα του ΟΣΔΕ οι δικαιούχοι υποψήφιοι μπορούν να τύχουν αυτής της παρέκκλισης.H Π.Ο.Σ.Γ., από την δημοσιοποίηση της ΚΥΑ 704/17371/2008 για την εγκατάσταση Νέων Γεωργών εξέφρασε με δελτίο τύπου την διαφωνία της για το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καταργούσε τον πιστοποιημένο Γεωπόνο μελετητή και ταυτόχρονα ενέτασσε και αυτό το Νομοθέτημα στην γενική απαξία που επιχειρούσε να εδραιώσει για τον επιστημονικό κλάδο των Γεωπόνων σε όλα τα επίπεδα (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Με δεδομένο ότι υπάρχουν νέοι που αναμένουν αυτήν την προκήρυξη 3 χρόνια, καλούμε την νέα ηγεσία του Υπουργείου αφού διαπιστώσει την αλήθεια των παραπάνω να λύσει το πρόβλημα ταχύτατα: Με άμεση συνάντηση με τους φορείς – Ομοσπονδίες των Γεωτεχνικών με θέμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και τα υπόλοιπα εκκρεμή προγράμματα (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης, Σχέδια Βελτίωσης, περιβαλλοντικά προγράμματα). με Υπουργική απόφαση, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εγκατάσταση των δικαιούχων Νέων Αγροτών στην Ελληνική ΎπαιθροΤέλος να μπουν τα υπόλοιπα προγράμματα σε μια σωστή και λειτουργική βάση, διορθώνοντας όλα τα προβλήματα που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δημιούργησε μέσα από την άρνηση της να συνομιλήσει για σειρά ετών με τους εκπροσώπους των Επιστημονικών κλάδων που υπηρετούν τον πρωτογενή τομέα.

2 σχόλια:

  1. Αποκλειστικό: Ο νέος Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει εφόδους στα Περιφερειακά Γραφεία και προσπαθεί να διαβάλει του εργαζομένους…

    http://lesvos.wordpress.com/2009/02/19/opekepe-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OI NEOI ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ...ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΤΙΝΑΞΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ...

    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ!ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή