Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Έχετε κι εσείς, οι γεωτεχνικοί, κάποιες ευθύνες που η χώρα έχασε την αυτάρκειά της.

Μήπως ο Υπουργός έχει πάθει εγκεφαλικό;
Από τους γεωτεχνικούς ζητάει ευθύνες για τις λάθος πολιτικές αποφάσεις που πήραν οι Κυβερνήσεις;
Η χώρα είχε αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα από το 1960, όμως λόγω του φιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αγρότες σπρώχτηκαν να μην παράγουν και έτσι φτάσαμε να κάνουμε μόνο εισαγωγές. Έτσι από την μία εκτελούν την Ελληνική Γεωργία και από την άλλη τα ρίχνουν στους Γεωπόνους.
Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο Υπουργός ότι οι γεωπόνοι σταμάτησαν την παραγωγή της ελληνικής Γεωργίας για να χάσουν από μόνοι τους την δουλειά τους;
Κοιτάξτε τι ευθύνες μας ρίχνει ο Υπουργός:

" Επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Έχετε κι εσείς, οι γεωτεχνικοί, κάποιες ευθύνες -παρόλο που δεν θα διστάσω να παραδεχτώ ότι κι εσείς, ως κλάδος ήσασταν παραμελημένοι – που η χώρα έχασε την αυτάρκειά της.

Έχετε κάποιες ευθύνες που δεν παράγουμε και δεν πουλάμε.

Έχετε κάποιες ευθύνες για την ... κρίση που περνά το οικοσύστημα και για την εξόφθαλμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Και ήρθε η ώρα να τα συζητήσουμε όλα αυτά.

Οι «καιροί ου μενετοί».

Δεν πάει άλλο!

Γι’ αυτό κι εγώ ξεκίνησα τον Εθνικό Διάλογο.

Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα.

Από τη μια η νέα ΚΑΠ και από την άλλη η παγκοσμιοποίηση με την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Εδώ, αρχίζει ο δικός σας ρόλος.

Να καταθέσετε τις προτάσεις, τα «master plans», το τι δέον γενέσθαι και τις εφικτές διαδικασίες.

Τι κάνουμε, πως το κάνουμε και γιατί το κάνουμε.

Δικό σας το έργο, συνυφασμένο με την καριέρα σας και την ευημερία σας.

Είναι ανάγκη να καταρρίψουμε κάποιους μύθους και κάποια τετριμμένα και κουραστικά αιτήματα.

Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να μιλάμε ακόμη για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όταν σε μια 25ετία η Ελλάδα έχει κάνει ριζικές αναδιαρθρώσεις, δύο και τρεις φορές. (π.χ. βαμβάκι, κηπευτικά)"
Όλο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ εμείς δεν αντέχουμε έναν διάλογο που οι αρμόδιοι θα μένουν στο απυρόβλητο και οι ευθύνες θα πέφτουν στις πλάτες μας.

Όσο για τους εκπροσώπους μας στο ΓΕΩΤΕΕ πεδίον δόξης λαμπρό, το πήραν το δωράκι τους κι αυτοί, δείτε τις αποφάσεις του Υπουργού:

" Πρώτον: Αποφασίσαμε ν’ αξιοποιηθούν Γεωτεχνικοί με εξειδικευμένες γνώσεις ως σύμβουλοι του Υπουργού, θητεύοντας με παράλληλα καθήκοντα, όπως εσείς τα ζητάτε.

Δεύτερον: Ήδη στελεχώνεται επαρκέστερα τόσο η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (Μ.Ε.Α.) στις Βρυξέλλες, όσο και η Ειδική Γραμματεία που υλοποιεί τις δράσεις της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου, στο πλαίσιο του τέταρτου Επιχειρησιακού Προγράμματος και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ)."

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους.Όλες οι κυβερνήσεις έχουνε το 100% των ευθυνών.Θα έβαζα μικρότερο ποσοστό αν υπήρχε έστω κι κάποια στοιχειώδης αγροτική πολιτική τα τελευταία 30 χρόνια.
    Δεν θέλω να νομίσετε ότι είμαι υπέρ της άποψης του υπουργού μας, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ σας ότι οι συνάδελφοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουνε που πάνε τα τέσσερα όσον αφορά στο τι συμβαίνει έξω στον κόσμο;Έρχονται στο γραφείο μας παραγωγοί για συζήτηση καμιά φορά και μας ρωτάνε τι να καλλιεργήσουν.Οι πλειοψηφία είναι άσχετοι, και ξέρετε γιατί;Γιατί έχουνε εξασφαλίσει την θεσούλα τους και δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο.Το λέω χωρίς φόβο να παρεξηγηθώ γιατί προσωπικά συνεχίζω ακόμα και ενημερώνομαι για τα καθέκαστα και στην επιστήμη μας αλλά και στα αγροτικά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το επάγγελμά μας και την αναγκαιότητά του.Αν θέλαμε και εμείς θα μπορούσαμε να ήτανε καλύτερα τα πράγματα όσο και αν μας ενοχλεί αυτό.Το έχω ξαναπει όμως, ότι με τους υπάρχοντες συνδικαλιστές η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.Παρτάκιδες είναι και το παίζουνε οτι είναι οι μόνοι που κόπτονται για την επιστήμη μας.Μέχρι να πάρουνε καρέκλες δυστυχώς..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να προτείνει τι θα καλλιεργήσει ο αγρότης.
    Αν είναι μαγαζάτορας κυνδινεύει να μείνει με την καρτέλα γεμάτη γιατί ο αγρότης θα του ρίξει ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά.
    Για τον ίδιο λόγο δεν προτείνει τίποτα και το Υπουργείο.
    Έχουν αφήσει τους αγρότες χωρίς κατεύθυνση να παλέψουν απο μόνοι τους με τους νόμους της αγοράς και να έχουν αυτοί την ευθύνη αν σε κάποιο μέρος του πλανήτη το προϊόν που παράγουν βρίσκεται σε χαμηλότερη τιμή.
    Αν το Υπουργείο είχε κατευθύνσεις θα είχαν κατευθύνσεις και οι Γεωπόνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ ρε συνάδελφε στα λόγια μου έρχεσαι αλλά δεν το καταλαβαίνεις.Σωστά αυτά που λες, αλλά εκεί ξεχωρίζει ο καλός επαγγελματίας αν μιλάμε για Γεωπόνους που ιδιωτεύουν.Όσον αφορά τους δημοσίους δεν θα του πει κανένας και τίποτα.Την γνώμη του λέει, η οποία όμως να φροντίσουμε ο καθένας μας ξεχωριστά να είναι τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη.Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο ενημερωμένοι από ότι είμαστε.Θα μου πεις ότι μιλάω ρομαντικά έτσι;Μπορεί.....Αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός όμως ότι δεν έχουμε προσπαθήσει για να δούμε και τα αποτελέσματα.Τέλοσπάντων,ας διορθώνονταν άλλα πράγματα πρώτα και μετά το βλέπαμε και το θέμα που συζητάμε.Αλλά στην Ελλάδα ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γεωπόνος μπορεί να δίνει την γνώμη του για την καλλιέργεια στο χωράφι.
    Όποιος γεωπόνος το παίζει μάγκας και θελήσει να κατευθύνει τους παραγωγούς δεν θα ξέρει που να κρυφτεί.
    Με ξένα χρήματα δεν μπορείς να παίζεις, γιατί άν έρθουν όλα βολικά ο αγρότης θα πει τα έβγαλα με την μαγκιά μου.
    Αν έρθουν στραβά η ευθύνη θα πέσει πάνω σου και αν είσαι του δημοσίου δεν πειράζει, μπορείς να λες ότι σαχλαμάρα θέλεις , αν είσαι του ιδιωτικού τομέα όμως, μαύρο φίδι που σε έφαγε.
    Μην μπερδεύουμε την γεωπονική επιστήμη με την μελλοντολογία και τα κληρονομικά χαρίσματα γιατί κοροϊδεύουμε έτσι τους παραγωγούς και τους εαυτούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή