Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

5 Ταμεία στο βάραθρο

Από Ελευθεροτυπία
Πέραν των δυσμενών εξελίξεων που έρχονται (απασχόληση, ταμειακά προβλήματα, κρατικά ελλείμματα), επιτείνοντας τα ήδη υπαρκτά προβλήματα του Ασφαλιστικού, ορισμένα Ταμεία βρίσκονται ήδη στο βάραθρο.

* Το Ταμείο Υγείας του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν έχει χρήματα να πληρώσει γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνουν τις εξετάσεις, χάνοντας έτσι πολύτιμο εισόδημα εν μέσω κρίσης. Για την αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας υπολογίζεται ότι απαιτούνται κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ.

* Το Ταμείο του Εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθυστερεί έως και 15 μήνες την παροχή, με αποτέλεσμα να αναμένουν στην «ουρά» σχεδόν 14.000 συνταξιούχοι. Για την απόδοση των εφάπαξ στο σύνολο των δικαιούχων απαιτούνται 550 εκατ. επιπλέον χρήματα, αφού οι μηνιαίες εισφορές ανέρχονται μόνο στα 25 εκατ., τα οποία σε ετήσια βάση, αρκούν για 5.500 εφάπαξ.

* Ο ΟΑΕΕ των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) έχει ......πουλήσει σχεδόν το σύνολο των κρατικών ομολόγων προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις στους 200.000 συνταξιούχους. Για το 2009 το έλλειμμα υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ και η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό με το 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στα πρότυπα του ΙΚΑ (1% του ΑΕΠ).

* Μόνο δύο από τους επιμέρους λογαριασμούς του ΙΚΑ (μετά την υποχρεωτική ενοποίηση), το ΤΑΠ/ΟΤΕ και ο ΟΑΠ/ΔΕΗ, αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος πρόσθετο έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός θα καταβάλει μόνο προς τα δύο αυτά Ταμεία 1,4 δισ. ευρώ.

* Οι κλάδοι και τα Ταμεία Υγείας χρωστούν στα νοσοκομεία 3,1 δισ. ευρώ και από την άλλη τα νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές 4,5 δισ. ευρώ.

Μόνο αυτά τα ποσά και χωρίς να αθροίζονται οι συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τα Ταμεία (τριμερής χρηματοδότηση, συμμετοχή στη δαπάνη υγείας, κοινωνικό μέρος των συντάξεων κ.ά.) που υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ, το πρόσθετο κρυφό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσοστό του 2,2% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου