Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Συντελείται διάλυση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με τη μεταφορά της στον ΕΦΕΤ

Η ΠΟΓΕΔΥ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία των Γεωτεχνικών, χαιρέτησαν την εξαγγελθείσα υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠ.Α.Α.Τ., η οποία ανταποκρίνεται στον εξορθολογισμό της άσκησης των Επισήμων Ελέγχων στον τομέα των τροφίμων και της προστασίας της υγείας του καταναλωτή. Αυτό υπήρξε πάγιο αίτημα όλων των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

Όμως, αιφνιδιαστικά κατατέθηκε στις 5/2/2009 στη Βουλή με το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις Επενδυτικών Νόμων και άλλες διατάξεις» τροπολογία, με την οποία, το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα τις διάθρωσης των μεταφέρονται στον ΕΦΕΤ και συντελείται η διάλυση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε διάσπαση η οργάνωση και λειτουργία ενός Ενιαίου Συστήματος Επισήμων Ελέγχων σε όλη την τροφική αλυσίδα.
Αυτό, πέραν του ότι ... συνιστά κατάφωρη ασυνέπεια της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. οδηγεί και στην σύσταση ενός μορφώματος Οργανισμού που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο ενιαίο των ελέγχων σε όλη την τροφική αλυσίδα «από το αγρόκτημα / στάβλο στο πιάτο του καταναλωτή» χωρίς την συνδρομή και υποστήριξη των συναρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να συμπεριληφθεί στην τροπολογία και πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατάρτιση των κατ΄ εξουσιοδότηση πράξεων ώστε να μην υπάρξουν κενά, παραλείψεις ή ασάφειες που θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία και σύγχυση αρμοδιοτήτων ή, ακόμη χειρότερα να περιληφθούν διατάξεις που αντιστρατεύονται το πνεύμα και τον σκοπό του νομοθέτη, ο οποίος αποβλέπει στον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των τροφίμων και μόνο των τροφίμων.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να απαλειφθεί η παράγραφος 2 από την υπό ψήφιση τροπολογία και να υλοποιηθεί η δέσμευση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. ότι θα διαμορφώσει τις οριστικές θέσεις στα θέματα των ελέγχων των τροφίμων μετά την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠ.Α.Α.Τ. και αφού λάβει υπόψη τις προτάσεις και του Συνδικαλιστικού Κινήματος και του ΓΕΩΤΕΕ.

2 σχόλια:

  1. η τροπολογία 2 μάλλον προτάθηκε από κτηνιάτρους του ΥΠΑΑΤ που βλέπουν να βολεύονται σε διευθυντικές θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ μέχρι τη συνταξιοδότησή τους
    η επιτροπή των 11 συνδικαλιστών διακοσμητικό ρόλο θα έχει στις εξελίξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4944054&publDate=2009-02-10%2000:00:00.0

    ΑπάντησηΔιαγραφή