Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Έλεγχοι στο γάλα, ή αλλιώς γιατί δεν θέλουν τους ελέγχους στην αγορά.

Διαβάζουμε απο την φιλική Ιστοσελίδα Τσουκνίδα

Η επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία αφλατοξίνη βρέθηκε σε ελέγχους κρατικών εργαστηρίων, ενώ είχε περάσει απαρατήρητη από τους ελέγχους των εταιρειών .

Nέα αποκαλυπτικά στοιχεία από την απόρρητη εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

H συνωμοσία σιωπής για την προστασία του καρτέλ «Φρέσκο» γάλα, μολυσμένο με την επικίνδυνη καρκινογόνα ουσία αφλατοξίνη Μ1 έχει ανιχνευθεί σε δύο κορυφαίες εταιρείες από τα κρατικά εργαστήρια ελέγχου, ενώ οι ίδιες οι βιομηχανίες στους δικούς τους ελέγχους το είχαν βγάλει… καθαρό!


Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο, που αποκαλύπτεται σήμερα από το «Π», έχει περιέλθει σε γνώση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά την έρευνά της για το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, αλλά η υπόθεση έχει καλυφθεί από πέπλο σιωπής από όλες τις αρμόδιες αρχές, ακόμη και από τις δικαστικές.

Τα στοιχεία από την απόρρητη εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δείχνουν ότι σε παλαιότερους ελέγχους το γάλα που θα επεξεργάζονταν δύο κορυφαίες βιομηχανίες για την παραγωγή του τελικού προϊόντος ήταν άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία:
Στη σελίδα 154 της εισήγησης, αναφέρονται στοιχεία που προκαλούν έντονες αμφιβολίες για την αξιοπιστία του συστήματος αυτοελέγχου που είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν οι εταιρείες.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ένα στα τρία (6 στα 18 ) δείγματα της ΔΕΛΤΑ και της ΦΑΓΕ που είχαν ελεγχθεί από τα κρατικά εργαστήρια του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος είχαν βρεθεί θετικά στην επικίνδυνη ουσία αφλατοξίνη Μ1. Σημειώνεται ότι το 2006, μετά την έρευνα για το καρτέλ, η ΦΑΓΕ αποσύρθηκε από την αγορά του φρέσκου γάλακτος.


Τα ίδια δείγματα είχαν εξετασθεί από τις εταιρείες, στα δικά τους εργαστήρια αυτοελέγχου, αλλά όλα είχαν περάσει το τεστ, χωρίς να διαπιστωθεί η επιμόλυνση από την επικίνδυνη ουσία!

Σχολιάζοντας αυτό το εύρημα, σε υπόμνημά της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΜΕΒΓΑΛ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η αφλατοξίνη Μ1 είναι μία άκρως επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία, η οποία τα τελευταία έτη ελέγχεται, ή εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να ελέγχεται, από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες».

Η κατάθεση του κορυφαίου στελέχους της Vivartia (ΔΕΛΤΑ) σχετικά με τον έλεγχο της αφλατοξίνης δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητά του.
«Υπάρχει μία ουσία που περνάει στο γάλα όταν οι ζωοτροφές δεν είναι σωστές, όταν έχουν μεγάλη υγρασία, η οποία λέγεται αφλατοξίνη», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκος.

«Δεν κάνω αφλατοξίνες τον Αύγουστο. Θα κάνω μία φορά τον μήνα όταν η περίοδος είναι συγκεκριμένη, π.χ. Σεπτέμβριος - Οκτώβριος», προσθέτει, εννοώντας ότι την περίοδο αυτή είναι μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι, λόγω της αυξημένης υγρασίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Π» την περασμένη εβδομάδα, στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών έχουν ομολογήσει ότι διέθεταν στην αγορά ως το 2004 μεγάλες ποσότητες ακατάλληλου γάλακτος, «παράνομου» με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννακάκος είχε παραδεχθεί στα μέσα του 2007, όταν έδωσε την κατάθεσή του, ότι το σοβαρό πρόβλημα ποιότητας του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ήταν και τότε υπαρκτό!

Μέχρι το 2004, «οι βιομηχανίες έπαιρναν ό,τι είχε έστω και λίγο άσπρο χρώμα», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκος, ενώ η ΜΕΒΓΑΛ σε υπόμνημά της ομολογούσε ότι είναι
«εσφαλμένη εντύπωση ότι το ”εκτός προδιαγραφών” νωπό γάλα, δηλαδή το ”παράνομο” γάλα - πρώτη ύλη, δεν περνάει στο τελικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών (λ.χ. δηλητηριάσεις κ..ά.)».


Η αναφορά στην αφλατοξίνη, που περιλαμβάνεται στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δημιουργεί πολλά και σοβαρά ερωτήματα:

Τι έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι σε τόσο μεγάλο ποσοστό δειγμάτων τα εργαστήρια τωνεταιρειών είχαν αποτύχει να εντοπίσουν την αφλατοξίνη;


Τι έγινε όταν εντοπίσθηκε η ουσία;


Καταστράφηκε το γάλα πριν φθάσει στην κατανάλωση; Σε ποιον βαθμό εντοπίζονται και καταστρέφονται έγκαιρα οι ποσότητες με αφλατοξίνη;


Ποια είναι τα αποτελέσματα των μεταγενέστερων ελέγχων για την αφλατοξίνη;


Δεδομένου ότι η αφλατοξίνη δημιουργείται από κακή ποιότητα ζωοτροφών, στις οποίεςαναπτύσσονται μύκητες, τι έχουν δείξει οι έλεγχοι στις ζωοτροφές;


Μήπως η εμφάνιση αφλατοξίνης στο ελληνικό γάλα συνδέεται με φαινόμενα παράνομης πρόσμειξης με εισαγόμενο γάλα, το οποίο προέρχεται από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια), δεδομένου ότι οι έλεγχοι των ζωοτροφών στη χώρα μας θεωρούνται σε γενικές γραμμές επαρκείς, ενώ και τα επίπεδα υγρασίας είναι αρκετά χαμηλά;

Πώς έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη για την τιμωρία των υπευθύνων για τη μόλυνση του γάλακτος; Έχει στα χέρια του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών όλα τα στοιχεία ή έχει κοινοποιηθεί από την Επιτροπή μόνο το πόρισμα για το γάλα, που δεν τα περιλαμβάνει; Γιατί ως τώρα δεν έχουν κινηθεί οι δικαστές που έχουν στα χέρια τους την «υπόθεση των κουμπάρων», στη δικογραφία της οποίας περιλαμβάνονται τα επίμαχα στοιχεία;

Σκάνδαλο στην Κύπρο

Την ώρα που στην Ελλάδα ουδείς διανοείται να συζητήσει για μολυσμένο γάλα για να μη θιγούν οι εταιρείες (ακόμη και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π» «θάφτηκε» από τον Τύπο και τα ΜΜΕ, λέξη δεν γράφτηκε, λέξη δεν έβγαλε κανένα κανάλι * ), στην Κύπρο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων πριν από μερικές εβδομάδες, ότανδιαπιστώθηκε εκτεταμένη μόλυνση φρέσκου γάλακτος από αφλατοξίνη.Μεγάλες ποσότητες γάλακτος, αλλά και παγωτού, καταστράφηκαν πριν φθάσουν στους καταναλωτές, αλλά παρά την αντίδρασή τους αυτή, που στην Ελλάδα θα ήταν αδιανόητη, οι αρχές επικρίθηκαν για καθυστερημένες, σπασμωδικές αντιδράσεις και έλλειψη συντονισμού,ενώ χρειάσθηκε να παρέμβει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση.


Σημειώνεται ότι οι αφλατοξίνες είναι οι πιο ευρέως γνωστές και οι πιο εντατικά ερευνημένες μυκοτοξίνες στον κόσμο.
Έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως η αφλατοξίνωση στα εκτρεφόμενα ζώα, τα κατοικίδια ζώα και τους ανθρώπους, ενώ έχουν αποδεδειγμένη ισχυρή καρκινογόνο επίδρασησε ευαίσθητα πειραματόζωα και οξύτατα τοξικολογικά αποτελέσματα στους ανθρώπους. Ενοχοποιούνται για καρκίνο στο συκώτι, οξεία ηπατίτιδα, αλλά και για γενετικές μεταλλάξεις.
Μάλιστα, η αφλατοξίνη Μ1 δεν καταστρέφεται ούτε με τη θερμική επεξεργασία του φρέσκουγάλακτος.

TA ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ -
ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ Ή
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!

25 σχόλια:

  1. αναμενόμενο, εφόσον οι έλεγχοι δεν ξεκινούν από τις πρώτες ύλες για τις ζωοτροφές
    τα καλαμπόκια είναι γεμάτα αφλατοξίνες
    μόλις πρόσφατα υποχρεώθηκαν (?) τα ζωοτροφάδικα να εφαρμόσουν HACCP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΩ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ HACCP ΤΑ ΖΩΟΤΡΟΦΑΔΙΚΑ ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤ ΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΚΥΡΙΟΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟ) ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝΕ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ.ΑΝ ΠΑΕΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΕΝΑ ΖΩΟΤΡΟΦΑΔΙΚΟ, ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ;ΑΠΟ ΕΜΠΕΡΙΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΟΧΙ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΟΤΡΟΦΑΔΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΤΙΓΚΑ ΣΤΗΝ ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΗ.ΜΟΝΟ ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΗΚΩΝΟΤΑΝΕ Η ΤΡΙΧΑ ΚΑΓΚΕΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 183/2005 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών, επιβάλλει την εφαρμογή συστήματος HACCP στα ζωοτροφάδικα.

    Ο κανονισμός είναι άμεσης εφαρμογής για ΟΛΑ τα κράτη μέλη από την 01/01/2006, ανεξάρτητα από πότε τον «ανακάλυψαν» οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ , όπως λέει και το ακροτελεύτιο άρθρο:

    «Άρθρο 34
    Έναρξη ισχύος
    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2006.
    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος
    μέλος.
    Στρασβούργο, 12 Ιανουαρίου 2005.
    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
    Ο Πρόεδρος
    J. P. BORRELL FONTELLES
    Για το Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος
    N. SCHMIT»

    τώρα είναι θέμα του εισαγγελέα να καλέσει τις καθ' ύλην αρμόδιες αρχές και να ρωτήσει για την εφαρμογή ή όχι του Κανονισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ... και όχι μόνο για το HACCP αλλά για όλο τον Κανονισμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κατά την περίοδο για την οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, και σύμφωνα με το άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος 79/2007, (ΦΕΚ 95/Α/03.05.2007) το οποίο αντιγράφω (copy/paste):

    Άρθρο 3
    Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές
    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
    ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή (ΚΑΑ) υπεύθυνη για τους
    επισήμους ελέγχους για τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα,
    ασκεί τις αρμοδιότητές του στον τομέα:
    − της υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων, και
    − των τροφίμων ζωικής προέλευσης
    δια της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, των Δι−
    ευθύνσεων αυτής, καθώς και των αποκεντρωμένων
    Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και μεταβιβάζει
    τις αρμοδιότητες διεξαγωγής των επισήμων ελέγχων
    στους ανωτέρω τομείς στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
    των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες ορίζονται ως αρμόδιες αρχές σε Νομαρχιακό επίπεδο.
    (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ως γνωστό, με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή 13/2/09 στη Βουλή, οι αρμοδιότητες του άρθρου 3 περνούν μετά από 6 μήνες από τη δημοσίευση του Νόμου, στον ΕΦΕΤ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΙΔΙΩΤΕΥΑ ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΕΝΤΑΞΩ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΟ 4.3 ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ.ΜΑΤΑΙΑ ΟΜΩΣ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝΕ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.........ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΖΩΟΤΡΟΦΑΔΙΚΑ; Φ Ρ Ι Κ Η.ΕΔΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΕΑΤΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ.ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για ανώνυμο 12:24 μμ
    σε ότι αφορά τις άδειες λειτουργίας, δες τι έπαθαν κάποιοι που δεν είχαν, τυχαία και ενδεικτικά εδώ:

    http://www.efet.gr/deltio366.html

    δες την περίπτωση 4. και 8.

    (αν είναι δυνατό, μη γράφεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, είναι δυσανάγνωστο το κείμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΚ γράφω με μικρά.Χαίρομαι που είχε πέσει στην αντίληψη μου το συγκεκριμένο δελτίο τύπου με τα πρόστιμα.Τυχαίνει να εργάζομαι σε όμορο νομό με κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις.Αυτό που θέλω να σου πω είναι, ότι καλά κάνεις και υπερασπίζεσαι την υπηρεσία σου, και ίσως η άγνοιά σου (θα σου πω που αναφέρομαι) έχει σχέση με το ότι είσαι ρομαντικός και σωστός στη δουλειά σου.Να σου εξηγήσω τι εννοώ.Είναι κρίμα ο ΕΦΕΤ να κάνει πολιτική κόβωντας πρόστιμα στα μικρομάγαζα (σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα κλπ).Σαφώς και έχουνε ανακληθεί άδειες λειτουργίας (αυτό έλειπε) αλλά είναι τόσο μικρό το ποσοστό αυτό που κραυγάζει μπροστά στην ασυδοσία των μεγάλων εταιρειών της αλυσίδας τροφίμων.Δυστυχώς οι έλεγχοι δεν είναι αντικειμενικοί,και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην περιφέρεια όπου οι κύκλοι γνωριμιών είναι μικροί και η προσωπικές σχέσεις παίζουνε σημαντικό ρόλο στους ελέγχους.Φυσικά λυπάμαι, αλλά έτσι είναι δυστυχώς και δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γνώμη μου είναι ότι έλεγχος της αλυσίδας τροφίμων με πρόστιμα δεν γίνεται.Κάποτε πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να γίνονται διακοπές λειτουργίας για κάποιο διάστημα και σε μεγάλες εταιρείες.Στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου αναφέρεται και μια γερμανική αλυσίδα υπερμάρκετ.Πες μου και εσύ που είσαι στον ΕΦΕΤ.Έίναι ή δεν είναι από τις κορυφαίες εταιρίες σε πρόστιμα πανελλαδικά ναι ή όχι;Και τι έγινε;Αλλαξε μήπως τακτική;Σχεδόν σε κάθε δελτίο τύπου βρίσκεται και ένα υποκατάστημα.Συμφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συμφωνώ για την αναλογικότητα των προστίμων, αλλά, φύγαμε από το θέμα της ανάρτησης για τις αφλατοξίνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι γεωπόνος και ανέλαβα πρόσφατα την θέση ελεγκτή ζωοτροφών στην Νομαρχία .
    Η διαδικασία εγγραφής των επιχειρήσεων στο Μητρώο Ζωοτροφών με έκανε να ανακαλύψω ότι δεν υπήρχαν επιχειρήσεις με τέτοιες πιστοποιήσεις.
    Τι θα γίνει στην περιοχή που δεν υπάρχει κανένας πιστοποιημένος να πουλήσει ζωοτροφές ;
    Οι ίδιοι υποστηρίζουν οτι οι νόμοι έγιναν για να διώξουν τους μικρούς απο την αγορά οι μεγάλοι.
    Τα συστήματα HACCP άλλωστε δεν μου λένε και τίποτα το ιδιαίτερο μιας και φωτογραφίζουν μια στιγμή και γίνανε για να κονομάνε οι διάφοροι αεριτζήδες.
    Θα πρέπει να ενταχτούν σε προγράμματα οι ζωοτροφάδες γιατί ελεγκτικός μηχανισμός που να κλείνει όλα τα μαγαζιά δεν μπορεί να υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ρίξτε μια ματιά στην ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ (15) του Κανονισμού. Η εφαρμογή αυτοελέγχων δε σημαίνει καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    Κάποιοι σύμβουλοι προσπαθούν να πουλήσουν δυσανάλογα πολύπλοκα συστήματα σε μικρές επιχειρήσεις, που στην ουσία είναι μετάφραση διάφορων οδηγών άλλων κρατών.
    ..........
    >>>>>
    (15) Οι αρχές του ΗΑCCP στην παραγωγή των ζωοτροφών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές του Codex Alimentarius, αλλά και να προσφέρουν ικανοποιητικό επίπεδο ευελιξίας σε όλες τις περιπτώσεις. Σε ορισμένες επιχειρήσεις ζωοτροφών δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν κρίσιμα σημεία ελέγχου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ορθές πρακτικές μπορούν να αντικαθιστούν την παρακολούθηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου. Ομοίως, η απαίτηση θέσπισης "κρίσιμων ορίων" όπως προβλέπει ο Codex Alimentarius δεν προϋποθέτει τον καθορισμό αριθμητικού ορίου σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία όσον αφορά την απαίτηση για τη διατήρηση των εγγράφων όπως προβλέπει ο Codex Alimentarius, ώστε να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη επιβάρυνση των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί ότι οι ενέργειες που εκτελεί μια επιχείρηση ζωοτροφών στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων των συναφών εργασιών καθώς και της ανάμειξης ζωοτροφών με συμπληρωματικές ζωοτροφές για τις αποκλειστικές ανάγκες των οικείων εκμεταλλεύσεων, δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθούν τις αρχές του HACCP.
    >>>>>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. στις μικρές επιχειρήσεις οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής αρκούν για να εξασφαλίσουν παραγωγή ασφαλών προϊόντων.
    Οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να έχουν σαφείς οδηγίες επιθεώρησης, ανάλογα με την επιχείρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:035:0001:0022:EL:PDF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αφού γνωρίζετε περισσότερα ξέρετε
    Ποιός οργανώνει την ενημέρωση των ελεγκτών Ζωοτροφών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς Ευήκοο και Ανώνυμο 12.43.Ίσως να μην εκφράστηκα σωστά από βιασύνη και δεν με καταλάβατε.Δεν είμαι υπέρ του "λουκέτου" στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων.Το αντίθετο μάλιστα, καθώς σε επαρχιακή πόλη ζω και καταλαβαίνω τη σημασία τους.

    Είμαι υπέρ στα πρόστιμα στις μεγάλες κυρίως εταιρείες που διακινούν και τις μεγαλύτερες ποσοτητες.Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται.Αντίθετα πάνε και εξοντώνουν τους μικρούς που είναι και εύκολη λεία.

    Συνάδελφε ευήκοε, προσωπικά πιστεύω οτι οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής στα μικρομάγαζα που εξυπηρετούνε καθημερινά πολύ κόσμο (τυροπιτάδικα, σουβλατζίδικα κλπ)είναι δύσκολο να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες.Εκ των πραγμάτων λόγω βιασύνης και έλλειψης χρόνου.Χρόνια και χρόνια καταναλώναμε τέτοια φαγητά χωρίς να παθαίνουμε και τίποτα.Αυτά είναι κολπάκια των Ευρωπαίων για να κινείται το χρήμα σε αεριτζήδικα επαγγέλματα.Στο λέω εγώ που το έκανα για 7 χρόνια και το καταλαβαίνεις και εσύ.Στα μικρομάγαζα αρκεί να γίνονται σωστά και τακτικά οι υγιεινομικοί έλεγχοι στις Α' ύλες και τίποτα άλλο.Τα μεγάλα ψάρια κάνουνε τη ζημιά και δυστυχώς εκεί δεν γίνεται τίποτα.

    όσο για την ενημέρωση των ελεγκτών των ζωοτροφών δεν το γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγνώμη μου διέφυγε και κάτι άλλο.Πέρα από τις Α' ύλες, εξίσου σημαντικό είναι να γίνονται οι έλεγχοι στους ψυκτικούς θαλάμους και στις εγκαταστάσεις ώστε να μην επικρατούν και τίποτε τριτοκοσμικές συνθήκες.Άντε και η ενδυμασία των υπαλλήλων και τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΑΡΑΘΕΣΗ:
    Ανώνυμος είπε...
    Αφού γνωρίζετε περισσότερα ξέρετε
    Ποιός οργανώνει την ενημέρωση των ελεγκτών Ζωοτροφών;
    17 Φεβρουάριος 2009 10:10 πμ

    δες εδώ:
    http://www.minagric.gr/greek/2.8.9_armod.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
    OΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ - ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ – ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ
    1.1 Προεδρικό Διάταγμα 315/00, περί καθορισμού των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων τον τομέα της διατροφής των ζώων
    (ΦΕΚ 258, Τεύχος Α΄, 20.11.2000)
    1.2 Υπουργική απόφαση 414555/2001, περί καθορισμού τυποποιημένου εγγράφου και ορισμένων κανόνων για τους ελέγχους κατά την εισαγωγή στον Κοινοτικό χώρο ζωοτροφών από τρίτες χώρες, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/68/ΕΚ της Επιτροπής.
    (ΦΕΚ 179, Τεύχος Β΄, 22.2.2001)
    1.3 Προεδρικό Διάταγμα 214/2003 Τροποποίηση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 315/00, «Καθορισμός των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα της διατροφής των ζώων» (Α΄ 258), σε συμμόρφωση προς τις Οδηγίες 2000/77/ΕΚ και 2001/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
    (ΦΕΚ 181, Τεύχος Α΄, 2.7.2003)
    1.4 Υπουργική Απόφαση 323306/2007 Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 178/2002 και αριθμ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τις γενικές αρχές ασφάλειας και τους επίσημους ελέγχους στις ζωοτροφές.
    (ΦΕΚ 1881, Τεύχος Β΄, 14.9.2007)

    2.1 Υπουργική απόφαση 300494/84, περί διενέργειας και διαδικασίας ελέγχου ζωοτροφών.
    (ΦΕΚ 757, Τεύχος Β’, 24.10.84).
    2.2 Υπουργική απόφαση 298896/85, περί τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης 300494/84.(ΦΕΚ 307, Τεύχος Β’, 22.5.85).
    2.3 Υπουργική απόφαση 27306/85, περί καθορισμού παραβόλου κατά κατηγορία αναλύσεων ζωοτροφών (ΦΕΚ 335, Τεύχος Β’, 31.5.85).
    2.4 Υπουργική απόφαση 386543/85, περί τροποποίησης και συμπλήρωσης της 300494/84 κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 659, Τεύχος Β’, 1.11.85).
    2.5 Οδηγία 76/371/ΕΟΚ, περί του τρόπου λήψεως δειγμάτων.
    (Περιλαμβάνεται στην 300494/84 κοινή Υπουργική Απόφαση).
    2.6 Υπουργική απόφαση 411419/93, περί διενέργειας και διαδικασίας ελέγχου ζωοτροφών, τροποποίηση της απόφασης 300494/84 (ΦΕΚ 807, Τεύχος Β’, 6.10.93)
    2.7 Υπουργική απόφαση 423779/94, περί τροποποίησης της απόφασης 300494/84
    (ΦΕΚ 882, Τεύχος Β’, 28.11.1994).
    2.8 Υπουργική απόφαση 321516/97 περί τροποποίησης της υπουργικής απόφασης 300494/1984, σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες 93/70 και 94/117 της Επιτροπής.
    (ΦΕΚ 598, Τεύχος Β΄, 17.7.97).
    2.9 Υπουργική απόφαση 339381/99 περί τροποποίησης των Διατάξεων της 300494/84 κοινής υπουργικής απόφασης «Διενέργεια και διαδικασία ελέγχου των ζωοτροφών».
    (ΦΕΚ 451,Τεύχος Β΄, 26.4.1999).
    2.10 Υπουργική απόφαση 336179/2000 περί τροποποίησης των διατάξεων της 300494/84 κοινής υπουργικής απόφασης «Διενέργεια και διαδικασία ελέγχου των ζωοτροφών».
    (Β΄ 757) σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες 98/88/ΕΚ 99/27/ΕΚ και 99/76/ΕΚ.
    (ΦΕΚ 420,Τεύχος Β΄, 30.3.2000)
    2.11 Υπουργική απόφαση 332709/2001 περί τροποποίησης των διατάξεων της 300494/84 κοινής υπουργικής απόφασης ‘’Διενέργεια και διαδικασία ελέγχου των ζωοτροφών’’ (Β΄ 757) σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες 99/79/ΕΚ και 2000/45/ΕΚ της Επιτροπής.
    (ΦΕΚ 452, Τεύχος Β΄, 20.4.2001).
    2.12 Υπουργική Απόφαση 225086/2003 Τροποποίηση διατάξεων της 300494/84 κοινής υπουργικής απόφασης «Διενέργεια και διαδικασία ελέγχου των ζωοτροφών» (Β΄757), σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2002/70/ΕΚ της Επιτροπής.
    (ΦΕΚ 548, Τεύχος Β΄ , 7.5.2003).
    2.13 Υπουργική Απόφαση 275757/2004 Τροποποίηση διατάξεων της 300494/84 κοινής υπουργικής απόφασης «Διενέργεια και διαδικασία ελέγχου των ζωοτροφών» (Β΄757), ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2003/126/ΕΚ της Επιτροπής.
    (ΦΕΚ 1358, Τεύχος Β΄, 3.9.2004)


    2.14 Υπουργική Απόφαση 244504/2006 τροποποίηση διατάξεων της υπ΄ αρίθμ. 300494/1984 κοινής Υπουργικής Απόφασης «Διενέργεια και διαδικασία ελέγχου των ζωοτροφών» (Β΄ 757) ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σε συμμόρφωση προς τις Οδηγίες 2005/6/ΕΚ και 2005/7/ΕΚ της Επιτροπής και σε εκτέλεση του άρθρου 61 του Καν. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
    (ΦΕΚ 514, Τεύχος Β΄, 25.4.2006)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά τα λες συνάδελφε.Αν βγάλουμε άκρη θα γινόμουνα εγώ υπουργός.Για να πριμοδοτώ τα γαλλικά προβατάκια περισσότερα από τα ελληνικά στα σχέδια βελτίωσης και πολλά άλλα.Συνάδελφοι, όσο παραμένουν οι συνδικαλιστές που έχουμε, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.Η νοοτροπία του Έλληνα δεν αλλάζει.Παγιώθηκε το ρουσφέτι και τα ατομικά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις συνάδελφοι.
    Αν και δεν τα βλέπω εύκολα τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σας, εγώ με τη σειρά μου ήθελα να ρωτήσω εάν εφαρμόζονται έλεγχοι ζωοτροφών στα εργοστάσια παραγωγής, σε ζωοτροφές οικιακών ζώων(σκυλοτροφες, γατοτροφές). Εάν γνωρίζετε ότι όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο θα ήθελα την αντίστοιχη Υπ. απόφαση. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή